Diverse nyheder

Apopleksi: hvad er det og hvilke hjælpemidler findes der for dig?

Apopleksi, eller i lægmands term ’slagtilfælde’, forekommer ca. 12.000 gange årligt og det siges at ramme ca. 1 ud af 6 danskere. Sandsynligheden for du kender nogen der er blevet ramt af apopleksi er derfor større end du måske først troede.

Apopleksi er dog heldigvis noget mange overlever. Ca. 80% af alle der oplever apopleksi overlever, og ofte er det blot et spørgsmål om at reagere hurtigt nok. Hvis apopleksi ikke bliver behandlet med det samme kan det i værste tilfælde resultere i død eller seriøs hjerneskade.

Selv efter et anfald af apopleksi kan nogle af symptomerne hænge ved. Symptomerne er forskellige fra person til person, da de afhænger af hvor blodproppen eller blødningen i hjernen sidder.

Man skal ofte til genoptræning efter apopleksi. Der findes heldigvis en masse hjælpemidler for dig der efter et apopleksi anfald har behov for lidt ekstra hjælp i hjemmet.

Hvordan kan du mindske risikoen for apopleksi?

For at mindske risikoen for apopleksi, gælder mange af de samme tommelfingerregler, som der gælder for at undgå næsten alle andre sygdomme.

En god og sund livsstil er lig med et godt helbred og et stærkt immunforsvar. Spiser du meget usundt, ryger, drikker alkohol og dyrker du ikke motion, er risikoen for at du får et slagtilfælde selvfølgelig større, end hvis du er i top fysisk form og spiser sundt og varieret.

Det kan selvfølgelig være svært at ændre alting på en gang, især hvis du fx er afhængig af enten nikotin eller alkohol. Så er det til gengæld også disse afhængigheder der skal tages hånd om først, da de kommer til at kræve mest arbejde.

Spændende hjælpemidler til hjemmet

En af de symptomer der kan forekomme efter et apopleksi anfald er at du er enten halvsidig lammet eller blot finder dagligdagens gøren mere trættende end normalt. Halvsidig lammelse kan forekomme da blodpropper og blødninger forværre hjernens funktion, og til tider rammer de områder af hjernen der holder styr på motorikken.

Hvis dette for dig er tilfældet (eller hvis du kender nogen dette er sket for) kan det være en god ide at investere i spændende hjælpemidler, til hvis du er halvsidig lammet. Du kan via linket finde alt lige fra hjælp til genoptræning til apparater der kan hjælpe dig i din hverdag.

Det kan både være noget så enkelt som en vippende kaffekande, så du slipper for at skulle holde den oppe i længere tid hvis dette udmatter dine arme, til en lufttørrer du kan installere i badet, der tørrer din krop for dig.