Sundhed

Argan olie er Marokkos vidundermiddel

Argan olie udvindes fra kernerne i argantræets frugter. Træet vokser i Marokko og har været brugt af Marokkos indbyggere i hundredvis af år. Olien er traditionelt blevet brugt som tilbehør til madlavning.

Omkring år 2000 begyndte olien dog at blive brugt i kosmetik, og det er igennem kosmetikken, at de fleste kender til argan olie. Her bliver den brugt i ansigtsmasker, shampooer, sæber og læbepomader. I dag sælges det også i olieform, som direkte kan smøres på huden. Andre indtager også olien for at opnå helbredsmæssige fordele. Nogle mener, at argan olie hjælper mod højt blodtryk og diabetes.

Den store efterspørgsel på argan olie har skabt en kæmpe industri i Marokko på godt og ondt.

Argan oliens rolle på arbejdsmarkedet i Marokko

Arganolieindustrien i Marokko holder i dag over 2 millioner mennesker i arbejde. Argan olien bliver primært produceret af kvinder i kvindelige kooperativer. Kvinderne, der arbejder i disse kooperativer, har viden om argan olie, der går generationer tilbage.

De kvindelige kooperativer er støttet af den Europæiske Union og danner en betydelig grundsten i Marokkos økonomi. Kooperativerne har gjort det muligt for en masse kvinder at komme i arbejde – noget der før har været svært. Kvinderettigheder og frigørelse går i Marokko hånd i hånd med arganolieindustrien.

Kooperativer har altså været en kæmpe succes. Så stor en succes, at andre områder af agrikulturen i Marokko er begyndt at efterligne kooperativ-modellen. Desværre er der også minusser. Selvom kvinderne har meget lange arbejdsdage, tjener mange af dem under Marokkos anbefalede minimumsløn.

Dette er et kæmpe problem, da de kvindelige kooperativer er en kæmpe ressource for mange kvinder. De er afhængige af de penge, de får i løn derfra, og de har ikke mange andre muligheder. De kvindelige kooperativer er for mange kvinder den eneste jobmulighed.

De helbredsmæssige fordele ved argan olie

Grunden til den store efterspørgsel efter argan olie skyldes som sagt oliens mange helbredsmæssige fordele. Olien er så populær, at Marokkos regeringen har gjort forsøg på at øge kultiveringen af argantræer.

Blandt andet er argan olie rig på flerumættede fedtstoffer. Dette fedtstof er en af de sunde fedtstoffer, der kan være med til at nedsætte kolesteroltallet. Derfor er argan olien anset som værende meget hjertesund. Har man for højt kolesteroltal, er man i farezonen for bl.a. blodpropper i hjerte og hjerne. Det er derfor vigtigt, at man bekæmper for højt kolesteroltal, og det kan man blandt andet gøre ved at indtage disse flerumættede fedtstoffer.

Udover de helbredsmæssige fordele er der også de kosmetiske. Argan olie er fantastisk til huden – mange mener endda, at olien kan behandle f.eks. akne og psoriasis. Undersøgelser viser også, at argan olie kan gøre huden mere elastisk og derfor kan modvirke rynker.

Men det er ikke kun huden, som olien gavner. Argan olie er også godt til håret. Den fugter håret og beskytter det mod elementerne. Mange oplever færre splittede ender, når de bruger den i håret.

Det giver derfor god mening, at mange kosmetikproducenter netop er begyndt at bruge olien i deres produkter. Diverse ansigtsmasker og shampooer indeholder i dag argan olie.

Write A Comment