Hver dag optager mange danskere nye lån. Det er særligt de hurtige lån som kviklånet, der er blevet populære. Der er lave krav, og man kan hurtigt få udbetalt pengene. Men de hurtige lån har også sine omkostningerne. Renterne er høje, og betaler man ikke til tiden, bliver lånene endnu dyrere. En undersøgelse fra år 2017 lavet af Forbrugerrådet Tænk viser, at hver tredje dansker fortryder optagelsen af et hurtigt lån. Men hvorfor optager så mange danskere et lån, hvis de fortryder det? Det kommer vi nærmere i denne artikel.
Massiv eksponering af forbrugslån
Der er generelt i mediebilledet en massiv eksponering af forbrugslån. Det gælder både outdoor-reklamer, bannerreklamer og i tv-reklamer. Det er ikke unormalt at støde på 3 eller flere reklamer fra forskellige låneudbydere i pausen af en fodboldkamp. Den massive eksponering af attraktive tilbud på lån er med til at brede forbrugslånet ud. Står man derfor og mangler penge her og nu, er det meget naturligt, at et kviklån er top-of-mind hos mange. Vi støder på det mange gange i løbet af en normal hverdag.
Det er nemt at låne
Hvis man har fast indkomst, ikke registreret i RKI og over 20 år, er det utrolig nemt at låne penge. Du behøver ikke at snakke med nogle rådgivere, og du kan let ansøge om lånet online gennem en formular. De lave krav kombineret med en hurtig behandlingstid gør, at man hurtigt kan blive grebet af tanken om at få hurtige penge på kontoen til det, som man lige går og drømmer om. Mange låner uden at tænke over konsekvensen ved, og før man ved af det, står man med en gæld der skal betales tilbage. De hurtige lån fungerer som alternativ til bankerne. Her er kravene ofte høje, og det samme er behandlingstiden. Samtidig kan det virke intimiderende for mange at skulle til møde med en bankrådgiver, fordi man ønsker at låne penge til en ferie. De bekymringer er man helt fri for, hvis man låner penge online.
Betænkningstid på kviklån
Der er blevet indført en lovpligtig betænkningstid på kviklån fra myndighedernes side. Den lyder på 48 timer. Det er 48 gældende fra underskrivningen af aftalen til at pengene rent faktisk står på kontoen. Det giver et tidsrum til at fortryde lånet. Tanken er god, men det har ikke virket i praksis. Låneudbyderne har nemlig fundet en metode til at omgås reglerne på, og produkterne er blevet ændret. Der findes mange eksempler herpå – se fx hurtigudbetaling.dk.
Nu udbyder mange låneudbydere en form for kassekredit, hvor den træder i kraft med det samme. Behandlingstiden er stadig hurtig, og det er meget anonymt at ansøge. Dermed er fordelene akkurat de samme som ved kviklånene, metoden at få pengene på er blot blevet ændret. Dermed er det altså ligeså nemt som før at låne penge.