Diverse nyheder

Dit liv stopper ikke fordi du kommer i RKI – Sådan kommer du ud igen

RKI står for Ribers Kredit Information, men bliver i daglig tale bare omtalt som Ribers eller RKI. Det er et register for dårlige betalere, og selvom det egentlig er ejet af et privat firma, så har næsten alle pengeinstitutter og dets lige adgang til det.

Er du først indskrevet i registeret, kan det derfor være utroligt svært at låne penge nogen steder. I værste fald bliver du fuldstændig nægtet at tage et lån. I bedste fald kan du tage et lån med store renter og endnu større gebyrer, fordi låneudbyderne vil være sikre på, at de kan få deres penge tilbage igen. Selv det at få et kreditkort eller købe ting på afbetaling bliver sværere eller ligefrem umuligt.

Sådan havner du i RKI

Grunden til, at man i første omgang ender i RKI, er nemlig overskredne betalingsfrister på lån eller regninger. Bare fordi du en enkelt gang har glemt en regning ude i postkassen, skal du dog ikke være bange for, at du er end i RKI. Du skal nemlig minimum have modtaget mindst 3 skriftlige rykkere, hvoraf den sidste skal advare om Indberetning i RKI. Der findes dog også flere andre formelle regler o, hvem der egentlig må indberettes i RKI. Først og fremmest skal man selvfølgelig være over 18 år. Hvis man er dårlig betaler til det offentlige, skal ens gæld desuden lyde på mindst 7.500kr.

Lån til at komme ud af RKI

Selvom du er endt i RKI, behøver du dog ikke at fortvivle. Det kan selvfølgelig komme an på, hvor meget gæld du står i, men i udgangspunktet er det forholdsvis simpelt at komme ud af registeret igen. Det er din kreditor, altså dem du skylder penge, som også har ansvaret for slette dig fra RKI igen. Langt det mest oplagte vil derfor simpelthen være at betale gælden. I nogle tilfælde kan det endda være fornuftigt af tage et lån til at komme ud af RKI. Kan jeg låne hvis jeg er i RKI? Der findes udbydere som gerne vil give dig et lån, som du kan bruge til at komme i gang med at afbetale på trods af din status i RKI

Med en stor gæld er det dog sjældent muligt sådan lige at gøre. Heldigvis findes der også andre løsninger. Hvis du skylder penge til mange forskellige kreditorer. Vil de optimale i første omgang være at samle al din gæld et sted. Dette kan du gøre ved at få en liste over dine kreditorer fra RKI for derefter at ringe rundt til disse og istandsætte faste afdragsordninger.

Hvis først du har en afdragsordning på plads, kan du lave en aftale med dine kreditorer om, hvor mange gange du skal betale fast, før du bliver slettet fra RKI.

For at komme ud af RKI, vi du nogle gange blive nødt til at lægge dit liv om. Måske bliver du endda nødt til at flytte i noget billigere. Dette kan dog godt blive dyrt i første omgang, og du kan ende med at tage et lån til at komme ud af RKI. I sådan et tilfælde har din hjemme kommune dog pligt til at hjælpe.