Vi lever i en verden, hvor der er mange faktorer der har indvirkning på de ting vi gør og spiser. I kernefamilien med to voksne og 2,4 barn kan det være svært at finde på nye opskrifter i det daglige som både smager fantastiske og kan presses ind mellem karriere, børnepasning, fritidsaktiviteter og familiehyggen.
Der findes forskellige syn på, hvad det egentlig er, der definerer et ordentligt måltid. Nogle mennesker planlægger deres aftensmåltider efter, hvilken type protein de ønsker at spise og sammensætter hele måltidet efter, hvad der så passer til f.eks. en god herregårdsbøf.
Andre vælger først tilbehøret og sammensætter derefter måltidet efter, hvad der går godt til ris og grøntsager. Nogle helt tredje vælger at sammensætte deres måltid efter, hvilken sovs de har lyst til at spise – har man lyst til bearnaise kan man gå mange veje jo.
Hvad er opskriften på den perfekte sovs?
Hvis man for alvor ønsker at løfte et måltid fra middelmådigt til overdådigt, må man tænke over hvilken type bindemiddel man bruger for at samle alle smagene. En god sovs kan altid redde et måltid, uanset om der er tale om kød, grøntsager eller stivelsesholdigt tilbehør.
En sovs behøver ikke altid at blive serveret varm og derfor bevæger man sig nu over i, at en sovs også kan være en slags dressing. F.eks. er bearnaisedressing rigtig godt til både kylling og bøf – især hvis disse serveres lune med en frisk salat under.
Der findes mange opskrifter på sovser, faktisk er der næsten så mange opskrifter som der findes mennesker. Dette skyldes at alle kan krydre deres mad præcis som de ønsker den og tilføje mere mel eller mælk, afhængigt af om de ønsker en tyk eller lind sovs.
Mange vil mene at de bedste opskrifter på en sovs starter med en melbolle i en kasserolle. Alle de klassiske sovser starter på denne måde, da det er opbagningen af melbollen med væsken, der giver konsistensen og følelsen af fedhed i munden, der er ved at blive medlem af kategorien ’grundsmage’.
Hvilke opskrifter kan bruges til de forskellige sovse?
Langt de fleste vil kigge skævt på dig, hvis du serverer fisk med bearnaise. Dette eksempel er måske nok lidt overdrevet, men det kan for nogle være svært at parre forskellige opskrifter med de rigtige sovse, der kan komplimentere og løfte hele måltidet.
De mest brugte sovse er bearnaise, hollandaise, sennepssovs, hvid sovs og brun sovs. Disse betegnes også som de klassiske sovser og kan bruges til en lang række forskellige opskrifter. Har du f.eks. lyst til hollandaise eller sennepssovs bør du vælge opskrifter med fisk, da disse passer sammen som smør på brød.
En hvid sovs passer perfekt til forskellige opskrifter med pasta eller til kødtyper som filet, hamburgerryg og skinke. Den brune sovs kender alle og alle ved, at den er ideel til opskrifter indeholdende flæskesteg, frikadeller, hakkebøffer og andet fedtholdigt kød. Dette skyldes at du kan tillade dig at krydre en brun sovs lidt ekstra.