Diverse nyheder

Metallografiske undersøgelser – et must for dig, der arbejder med metal

Metallo-hvad for noget?

Er du ny inden for metalindustrien, er du måske også ubekendt med et fagområde som metallografi. Det kræver imidlertid ofte en specialistviden at få det optimale ud af metallerne og deres individuelle egenskaber. Det kan derfor blive nødvendigt at udtage mindre prøver af metallet for at nærstudere det i et lysmikroskop, hvor eksperter bl.a. kan hjælpe med at fastslå materialekvaliteten, og hvordan det reagerer på forskellige forhold. Ved du f.eks., om din metalkonstruktion kan klare de forskellige vejrforhold? Eller hvordan metallet reagerer ved svejsninger?

I arbejdet med at udtage de forskellige prøver er der ofte behov for forskellige former for specialistudstyr såsom skæreskiver og diamond suspension (diamantsuspension) til polering.

Den verdensomspændende virksomhed Akasel med danske rødder har specialiseret sig inden for forberedelsesmetoder og -udstyr til metallografiske undersøgelser.

Hvordan kan du bruge metallografi i dit daglige arbejde?

Metallografi er en vej til at forstå metallernes unikke sammensætning – eller mikrostrukturer, om du vil. Ved at indhente denne type viden kan du bl.a. få et større indblik i, hvordan metallet fungerer i forskellige konstruktioner, og hvor stor en belastning det kan klare. Metallografi kan også hjælpe med at forklare, hvorfor bestemte metaller ruster m.m. Det er således et vigtigt område for enhver form for metalindustri.

Metallografiske undersøgelser bygger gerne på flere destruktive trin, hvor man enten sektionerer eller skærer skiver af materialet. Det sker for at få et bedre indblik i materialestrukturen, når det bliver studeret under mikroskop og foretager de forskellige målinger. I flere tilfælde kan det være nødvendigt at polere materialet op for at få en bedre finish til undersøgelsen.

Her kommer diamond suspension ind i billedet.  

Rent teknisk kan suspension defineres som ”en flydende blanding af faste partikler i væsker”. Som navnet antyder bygger diamond suspension på en væske med diamanter, der får sin slibende effekt, når det anvendes i kombination med et polerklæde på materialet.

Akasels diamond suspension udmærker sig ved at være en 2-i-1 løsning med både diamantsuspension og smøremiddel. Det er således også en del nemmere at dosere mængden, da du slipper for at skulle dosere to forskellige midler i processen. Med valget af Akasels diamantsuspension er alt nøje opmålt, og den særlige blanding er både med til at reducere ridser og poleringstid.

Hvorfor vælge en virksomhed som Akasel?

Akasel er den klassiske historie om et dansk eksporteventyr. Virksomheden har siden 2004 formået at lancere en lang række specialiserede og innovative produkter til de kunder, der arbejder med metallografi. Ethvert produkt i sortimentet indkapsler den store ekspertviden, som Akasel har indhentet om metallografiske undersøgelser. Produktudvalget indbefatter alt udstyr til de forskellige trin i undersøgelserne.

Så når du næste gang bliver spurgt ind til metallografi, siger du forhåbentlig ikke ”metallo-hvad for noget?”. Du begiver dig i stedet ud i en forklaring om, hvor vigtig en metallografisk undersøgelse er for alle former for metalarbejde. ­