Handel

Rentefri afbetaling er ikke altid attraktivt

Måske du allerede har hørt om afbetaling på de danske webshops og diverse Tv-reklamer? Afbetaling er med tiden blevet en populær måde for danske virksomheder at lokke kunder til butikken på. Hele teorien med afbetaling er egentlig god nok, men om den efterfølgende praksis kan betale sig, er et godt spørgsmål.

I det følgende vil vi forsøge at forklare, hvorledes afbetalingen helt teoretisk fungerer, og hvordan denne betalingsform i nogle henseender kan være en dårlig forretning for dig som kunde.

Hvad er rentefri afbetaling?

Som nævnt tidligere er afbetaling uden renter blevet en populær måde at tiltrække kunder på. Afbetaling fungerer i al sin enkelhed som en låneaftale mellem kunden og butikken. Som kunde kan man altså få et produkt med hjem på afbetaling og først derefter begynde at betale af for dette produkt. Denne metode er i teorien super anvendelig for dem, der ikke har det største overskud på kontoen.

Er du derfor studerende, med SU som eneste indkomst, kan afbetaling være enormt tillokkende. Hvis du desperat har brug for en ny computer til dit studie, kan der i nogle tilfælde ikke være mange andre muligheder end at betale for computeren via afbetaling.

Når webshops og fysiske butikker lokker med tilbud om rentefri afbetaling, så er tilbuddene reelle nok. Der kan dog imidlertid gemme sig nogle uforudsete gebyrer, som virksomheden lægger oven i den samlede pris. Tit og ofte er kontantprisen, som virksomheden lokker kunderne med, meget højere end den kontantpris, man finder hos andre forhandlere.

Hvad er kontantprisen?

Kontantprisen er den pris, varen koster uden eventuelle gebyrer. Når man betaler for et produkt via afbetaling, kommer der naturligvis nogle gebyrer oven i hatten. Dette giver sig til udtryk ved blandt andet oprettelse, administration samt installation. Disse gebyrer bliver der fra forhandlerens side ikke reklameret for, og derfor kan du ende med at betale en overpris for dit produkt. Sammenligner man produkternes priser fra forskellige forhandlere, vil man også kunne se, at kontantprisen i første omgang er højere sat, når man betaler på afbetaling. Dertil kommer gebyrerne, og i sidste ende har du betalt overpris for et produkt, der kan findes til billigere penge hos en anden forhandler.

Det er ikke noget bemærkelsesværdigt i, at en forhandler sætter prisen for et produkt op, når denne betales på afbetaling. Afbetaling skal ses som et slags lån, som kunden foretager direkte i butikken. Uanset om lånet foretages i en bank eller butik, vil der naturligvis være nogle omkostninger og gebyrer. Dette er der som sådan ikke noget nyt i. Det kan imidlertid være en dårlig idé for dig at betale for et produkt på afbetaling, når totalprisen for produktet overstiger totalpriserne fra andre forhandlere. Tit og ofte ser man, at de forhandlere, der tilbyder afbetaling som betalingsform, lader produkterne have ekstremt høje totalpriser. Det vil altså sige, at du kan ende med at betale en alt for høj pris for et produkt, der kunne være fundet til en billigere pris hos en anden forhandler.

Hvordan får jeg råd til det, jeg står og mangler?

Som nævnt før, kan det for studerende være svært at få enderne til at mødes i slutningen af måneden. Hvis ens computer for eksempel brænder ud, og man desperat har brug for en ny, kan afbetaling uden renter synes som værende den eneste mulige løsning. Dette er dog ikke nødvendigvis tilfældet. Hvis du vil undgå at skulle betale høje totalpriser for det, du står og mangler, kan du med fordel lægge noget til side af din indkomst hver måned. På denne måde sparer du sammen til fremtidens uforudseligheder uden at gå på kompromis med dit månedlige budget. Hvis ikke der er meget at lægge til side af, så foreslår vi i stedet, at du forhører dig om dine muligheder for et studielån hos din bankrådgiver. Et lån i banken kan ofte være mere overskueligt, og du slipper dermed også udenom eventuelle ekstra gebyrer, en forhandler ellers ville pådrage dig.

Skulle du endelig have mod på at betale for et produkt på afbetaling, så foreslår vi, at du forinden har sammenlignet totalprisen for produktet hos forskellige forhandlere. Her vil du med garanti finde frem til den rigtige løsning for dig.