Før i tiden gik man ikke fra hinanden, når man først var blevet gift. For evigt betød for evigt. Den gang hørte skilsmisse til sjældenhederne, og hvis det alligevel skete, skabte det stor røre i lokalsamfundet.
Sådan er det ikke i dag. Ord som ”bonusforældre” og ”bonusbørn” er blevet en del af vores hverdagssprog, og det vidner om en helt anden kultur, hvor det at blive skilt er blevet det normale. Men hvor nemt er det at blive skilt? Og hvor udbredt er det?
Hvert andet par bliver skilt
I Danmark blev der i 2016 indgået 30.767 vielser. I samme år var der 17.222 skilsmisser. Det betyder, at 51 % af alle ægteskaber ender i skilsmisse, altså godt hver anden.
Det kan umiddelbart lyde af meget, men når man overvejer det, giver det god mening. Forstil dig en normal folkeskoleklasse i dagens Danmark. Her passer det fint at ca. halvdelen af børnene kommer fra skilsmissefamilier.
Eller forstil dig hvor mange i din egen omgangskreds der er blevet skilt. Her vil du med stor sandsynlighed, igen kunne nikkede genkende til at ca. hver andet ægtepar er blevet skilt. Der vil også være stor mulighed for, at du selv er skilsmissebarn, eller slev er blevet skilt eller bliver det en dag.
Man kan selvfølgelig stille spørgsmålet: Hvorfor er det blevet på denne måde? Og det er svært at svare på. Men når man kigger ud i samfundet, kan vi se, at den udskiftningstendens der ligger bag, også findes i alle andre dele af tilværelsen.
Vi skifter arbejde, hus, rejsemål, tøjstil, omgangskreds osv. på samme måde. Og måske er det netop denne kultur der også smitter af på vores tilgang til parforhold og ægteskab. Det er selvfølgelig ikke til at sige med sikkerhed.
Du kan blive skilt over internettet
Tallene fra før har skabt meget debat de seneste år. Mange stiller spørgsmål ved selve konceptet ægteskab. For hvorfor giver det mening at love hinanden, at være sammen for evigt, når statistikkerne alligevel siger at der er 50 % chance for, at det ikke holder? Andre kritiserer selve måden man bliver skilt på, og mener at man kunne rede mange ægteskaber ved at gøre det svære at blive skilt. Men hvor nemt er det egentlig?
Du behøver blot at gå på borger.dk, og så kan du direkte søge om skilsmisse på nettet. Tidligere tog det op til 6-12 måneder at blive skilt. Men i dag kan man altså gøre det med det samme, hvis altså blot begge parter skriver under med nem-id. At det er så nemt at blive skilt, kan for nogle vække underen. For andre kan det være dejligt bare at få det overstået, og ikke skulle igennem en lang og ubehagelig skilsmisse.