Vi er ikke i mål endnu. Lad os allerede konkludere det. Men vi er heldigvis godt på vej. Det er vel i virkeligheden sådan, at man skal forstå de sidst par års målinger af danskernes elforbrug, sat op overfor den danske produktion af klimavenlig strøm. Den store forskel på det grønnere Danmark, og tiden før det øgede fokus på miljø og klima, er vores brug af kul og opsætningen af vindmøller. En sidste faktor, som vel nok er den vigtigste i kampen for en 100 % klimavenlig strøm, er opmærksomhed omkring emnet. Her har vi i Danmark taget kvantespring inden for de sidste år, så selv en borgerlig regering nu kan se stemmer og muligheder i et grønnere Danmark
Det danske CO2-regnskab går mod bunden
Den store grund til at vi ser CO2-regnskabet gå mod bunden, er de danske kraftværkers skift fra kul til biomasse. Regeringen har sat som et af sine klimamål, at man i år 2030 skal producere strøm uden kul og den udvikling er allerede godt i gang. Samtidig henter vi i Danmark en masse strøm fra vores vindmøller. Der er flere dage om året, hvor hele Danmark kører på ren vindenergi og hvor vi har overflod af energi. Andre dage importerer vi en smule energi fra Sverige, i form af vand-, vind-, og endda atomkraft. Denne forsyningsmåde er dog på et minimum. I flere landsdele er solenergi også med til at lave klimavenlig strøm og man er for eksempel ofte selvforsynet med solenergi i Marstal på Ærø.
Farvel til kul
Kul er og bliver den største klimasynder og mest forurenende energikilde i Danmark. I 2016 stod kul for en udledning på 11 mio. ton CO2. Det svarer til ca. 28 pct. af hele den samlede danske udledning. Den udvikling er heldigvis ved at vende med brugen af biomasse. Således så man allerede i 2017 så store forbedringer i udledning af CO2 ved afbrænding af kul.
Regeringen satser på nye ideer
Det handler i høj grad om at være innovativ og at få de nye gode ideer. I hvert fald, hvis man spørger regeringen, som samtidig med en grønnere omstilling også trækker lidt i bremsen og mener, at de gode løsninger skal have lov til at komme ude hos iværksætterne. En af de nye virksomheder, hvor man satser på salg af klimavenlig strøm, er hos Blue Energy. Blue Energy kalder sig 100 % klimavenligt og tilbyder deres kunder at investere i grønne certifikater for hver kW/h, som en kunde bruger. På denne måde argumenterer Blue Energy, at de og deres kunder støtter miljøet igennem opførsel af nye vedvarende energikilder.
Vejen imod 100 % klimavenlig strøm
Vi er ikke kommet i mål endnu. Men intentionerne og interessen må siges at være der. Allerede nu må man konkludere, at et af de helt store emner ved et kommende folketingsvalg bliver klima og miljø. Derfor kan man måske som dansker godt stadig synes, at tingene går for langsomt, men ikke desto mindre, er intentionerne der endelig for, at det er en problemstilling, som skal tages seriøst.