Diverse nyheder

Derfor holder vi juleaften

Langt de fleste af os fejrer jul – og langt de fleste af os elsker juletiden og alle traditionerne og hyggen, der hører med. Det regnes som almen viden, at vi fejrer jul i forbindelse med Jesus’ fødsel, men det er faktisk ikke den sande årsag til, hvorfor vi holder jul. Vi fejrede faktisk jul inden.

Julen, som vi kender den i dag, har vi nemlig fra solhvervsfesten Yule, som man også har haft kaldt for midvinterfest, og derfor hedder det jul i dag.

Festlighederne gik ud på, at man fejrede lysets tilbagevenden, og at der var lysere tider på vej, idet man var halvejs gennem vinteren, og der er derfor også en sammenhæng mellem alle de lys, som vi i dag sætter op i forbindelse med julen. Selv dengang ville man fejre højtiden med god mad i selskab af sine nærmeste.

Altså er julen en højtid, der er ældre end kristendommen, som man blot har valgt at kæde sammen. Der er også spekulation om, hvorvidt Jesus er født i december eller ej, eller om man blot har rykket lidt på nogle datoer for at få højtiderne til at passe sammen, så julen kunne blive en kristen højtid. Men ifølge kristendommen er Jesus altså født d. 25. december, og i julen fejrer vi, at Gud viste sig i menneskeform, da Jesus blev født, og grunden til, at vi fejrer jul ved blandt andet at give gaver til hinanden, er, at de tre vise mænd havde gaver med til Jesus.

Hvorfor holder vi jul d. 24. december?

Selvom det i kristendommen er slået fast, at Jesus blev født d. 25. december, fejrer vi i Norden jul d. 24. december – hvordan kan det være?

Grunden til, at vi fejrer jul dagen før resten af verden, er, at vi har fejret jul siden før, at det mekaniske ur blev opfundet, og derfor vidste man altså ikke hvad tid, det blev d. 25. december. Vi fejrede derfor julen, når solen gik ned d. 24. december, da man dengang begyndte den nye dag ved solnedgang frem for ved midnat. I Norden har man valgt at fastholde traditionen, og derfor fejrer vi i dag jul aftenen før, at resten af verden gør det.

Selvom julen i dag kædes sammen med kristendommen, er juletiden alligevel en speciel tid i store dele af verden, hvor selv de, der ikke deler den kristne tro, ofte vælger at bruge tid med familien og spise god mad alligevel.