Spil

GTA 5 kåret som det mest solgte underholdningsspil nogensinde

Grand Theft Auto V (også omtalt GTA 5), som er det femte spil i serien fra den britiske virksomhed Rockstar North, og som blev udgivet første gang i september 2013, har siden sin udgivelse været et enormt populært og omtalt spil. Allerede få uger efter spillets udgivelse, opnåede det en imponerende fjerdeplads over de mest solgte spil nogensinde hos internetgiganten Amazon UK. Denne placering afspejlede en generel begejstring over spillet, hvis lige sjældent har været set hverken før eller siden. Spillet formåede ellers på grund af sit kontroversielle indhold ligesom sine ældre søskende at dele vandet i befolkningen og har mødt kritik for blandt andet sin afslappede og til tider humoristiske omgang med rå vold, kvindeundertrykkelse og rusmidler. Populariteten kulminerede dog i år, hvor GTA 5 er blevet kåret som det mest solgte underholdningsspil i historien.

En stor familie

GTA 5 er et open world action-adventure videospil, som er udkommet til en hel række forskellige platforme, og som derved kan spilles både på Playstation’s nyere konsoller, på X-box og på PC. Spillet er det femte i serien a Grand Theft Auto spillene fra den britiske udvikler Rockstar North. Det første af de omtalte spil blev udgivet allerede i 1997. Også dengang var der tale om et spil, hvis storyline var centreret om et hårdkogt, kriminelt miljø, hvor forskellige lyssky aktiviteter som biltyverier, likvideringer og større kup er en del af hverdagen.

Der er tale om enormt imponerende spil rent teknisk. Især det nyeste spil i familien GTA 5 kan prale af en storslået grafisk formåen til en grad, hvor man til tider i løbet af spillet kan give sig hen til blot at udforske det imponerende univers, man på grund af det ligeså imponerende open world format kan bevæge sig rundt i til fods, i stjålne biler eller måske endda i en helikopter eller et propelfly. Der er i den grad tale om et spil med øje for detaljen.

Kontroversielt indhold

Siden det første GTA spils udgivelse i slutningen af 90’erne har spilserien mødt kritik fra flere forskellige ståsteder for at være for voldeligt orienteret, moralsk fordærvede og for at eksponere unge mennesker til et skadeligt verdensbillede. Selvom denne kritik muligvis har resulteret i, at nogle har valg spillet fra, har omtalen unægtelig skærpet interessen hos andre, hvilket altså har kulmineret i, at spillet nu er det mest sælgende af sin type nogensinde.

Spillene er både blevet kritiseret for at være kvindeundertrykkende og voldeligt af natur, men der hersker næppe nogen tvivl om, at netop dette kontroversielle og oftest stærkt karikerede indhold netop for mange er det, der gør spillene værd at opleve. Et hyppigt forekommende modsvar til denne kritik er, at spillets storyline, unægteligt overdrevne hang vold og undertrykkelse af kvinder i et omfang, der til tider kan kendetegnes som værende humoristisk, netop er designet til at udstille og latterliggøre miljøer, hvor sådanne tendenser forekommer og til at gøre spilleren ukomfortabel ved at konfrontere vedkommende med disse problemstillinger.